
Altyapı - Sunucu ve Depolama Seçimi
Son kullanıcı tarafının siparişlerini hallettiğimize göre hemen sunucu ve depolama seçimi ile devam edelim. Son kullanıcı bilgisayarları tedarik süreci daha uzun olduğundan telsimata kadar bunları halledebiliriz.
Bu konuda epey fazla yöntem bulunur.
1- Lokal Barındırma
2-Dedike Barındırma (Dedicated Hosting)
3-Bulut Barındırma (Cloud Hosting, Azure,AWS)
4-Hidrit barındırma
Bu konuda tek bir doğru yoktur her seçimin artı ve eksileri vardır ve iş ihtiyaçlarına göre karar vermek gereklidir.
Hemen örneklendirelim ;
Dedike barındırma hizmeti veren bir firma ile antlaştınız ve tüm sunucularınızı bu şirkette çalıştırıyorsunuz . Merkez ofis ile şirket arasında 100 Mbit VPnNyada MPLS devre koydunuz . Herşey çok güzel . Devrenizde bir sorun olduğunda merkez ofiste kimse çalışamaycaktır. Hattı yedeklediniz ve bu seferde hosting firmasının sistemlerinde bir sorun oldu belli bir süre hiç bir sisteme erişemeyeceksiniz. Dosya sunucusu kullanmanız durumunda en yüksek hız 100 mbit olacak buda 50 kişilik bir ofiste kullanıcı başı 2mbit eş zamanlı dosya hızı demektir. Pazarlama gibi yüksek dosyalarla çalışan departmanlar bundan hoşlanmaycaklardır.
Ayrıyeten her ne kadar Bulut çözümler kulağa hoş gelsede yurtdışı çözümler hala maliyet olarak yüksek kalmaktadır.
Lokal Barındırma seçtiniz . Sunucu / Sistem odanıza donanımı kurdunuz. Bu sefer soğutma sistemleri, UPS akü durumları, Elektirik sorunları gibi problemlerle uğraşmak zorunda kalacaksınız .3-4 senede donanım değişimi her üç ayda bir donanımın firmware updateleri ile uğralmanız gerekecek.
Diğer konuları dikkat edilecek hususlar kısmına bırakıp örneğimizin seçimi ile devam edelim
En güncel iki senaryoyu da örnekleyeceğim :
1-Yönetim "bizim için önemli olan hız ve güvenlik. Sadece IT operasyon / altyapı içinde bir ek personel kaynak veririm " dedi . Lokal barındırma ile ilerleyin.
Tercihim Vmware ve 3 adet güçlü sunucu + fiber storage olurdu.3 sunucudan bir tanesi bir hot spare (Canlı yedek ) olarak tutulacak , sunuculardan birinde bir problem olması durumunda sanal makinaları devir alacaktır.
Bunun haricinde en az iki fiziksel makine ihtiyaçınız daha olacaktır.Bunlardan birtanesi fiziksel DC( Domain controller) diğerini ise Backup için kullanacaksınız.
2 -Yönetim "bizim için önemli olan mobilite ve güvenlik dedi. IT operasyon / altyapı için ek personel kaynağı veremem dedi . Bu durumda DC'yi Azure'da tutar , dosya sunucusu yerine sharepoint online tercih ederiz.Tercihe göre ERP bile bulutta tutulabilir.
İki çözüm içinde mümkün olduğunca çok iş uygulamasını SaaS (Software as a Service ) olarak almaya dikkat edin .CRM , Bordro, Masraf , vb.. iş uygulamaları SaaS olarak almak birçok konuda daha iyidir.
Dikkat edilecek hususlar :
-Planlamanızıı iyi yapıp ileriki yıllar için boş kaynak ayırın . Sistemlerinin genişletilmeye açık olsun yoksa genişlemek için yeni bir sistem kurmanız gerekebilir.
-Yabancı bulut çözümleri her zaman daha pahalı olacaktır. Ayrıca buluta taşımanız yönetim sorumluluğunuz almaz . Suncunun yedeklenmesi, güvenlik yamalarının güncellenmesi , Firewall gibi birçok konu gene sizin sorumluluğunzda olacaktır
-Tekrar belirtmek istiyorum çünkü çok önemli , mümkün olduğunca çok iş uygulamasını SaaS (Software as a Service ) olarak almaya çalışın.
- Mümkün olduğunca tek tip donanım kullanın , (HP sunucu+HP Storage, IBM sunucu+IBM storage) . Tek tedarikçi ile uğraşmak her zaman çok tedarikçi ile uğraşmaktan iyidir.
-Sunucu ve depolama garantileri satın alma zamaında belirlenebilir. Satınalırken kullanım ömrüne göre garanti satınalabilirsiniz.
-Vmware sunucuların yedeği olacağı için sonraki gün servis alabilirsiniz ama storage gibi tek çalışak cihazlarda 7x24 garanti alın.Sonra parça elimizde yok yurtdışından gelecek denilirse sıkıntı çıkar . Garanti ve servis şartlarını iyi inceleyin .